Astigmatism  and lasik teatment
lasik patient stories
lasik FAQ
lasik in Istanbul

Hoe lang bestaat deze technologie?

Hoe weet ik of ik een kandidaat ben voor een ooglasercorrectie?

Is er een bepaalde leeftijdsbeperking waarop een ooglasercorrectie niet kan worden uitgevoerd?

Als ik niet in aanmerking kom voor een Lasik behandeling, zijn er andere mogelijke methoden waar ik voor in aanmerking zou komen?

Ik ben verziend, kom ik in aanmerking voor een ooglasercorrectie?

Ik heb een cylinderafwijking (astigmatisme)kom ik in aanmerking voor een ooglasercorrectie?

Ik heb een cylinderafwijking en ik ben ook verziend (myopie). Heb ik twee ooglasercorrecties nodig?

Kom ik in aanmerking voor een laseroperatie als ik vroeger een hoornvliestransplantatie gehad of een radiale keratotomie behandeling heb gehad?

Ik ben over de 40 jaar en ik heb een leesbril en ik ben verziend. Heb ik na een ooglasercorrectie een leesbril nodig?

Wat is monovisie?

Ik weet dat een ooglasercorrectie mijn refractie afwijking corrigeerd. Ik heb last van een lui oog, wordt deze ook tijdens de behandeling gecorrigeerd.

Vergoed mijn verzekeringsmaatschapij de ooglasercorrectie?

Wat zijn de kosten van een ooglasercorrectie? Kan ik dit betalen?

Zijn duurdere klinieken beter?

Hoe belangrijk is de chirurg?

Kunnen beide ogen tegelijk worden behandeld?

Wat voor verdoving wordt gebruikt tijdens de behandeling?

Kan ik zien wat er gebeurd tijdens de behandeling?

Wat gebeurt er als ik beweeg tijdens de behandeling? Wat gebeurt er als ik niet naar het groene lichtje blijf kijken?

Wat gebeurt er als ik knipper met mijn ogen tijdens de behandeling?

Is een ooglasercorrectie pijnlijk?

Hoe lang duurt een ooglasercorrectie?

Worden mijn ogen dichtgedaan na de ooglasercorrectie?

Doet het pijn na de behandeling als de verdovende druppels zijn uitgewerkt?

Hoe lang na de behandeling kan ik goed zien?

Zien mijn ogen er anders uit na een ooglasercorrectie?

Wat gebeurt er na de behandeling?

Heb ik oogdruppels nodig na de ooglasercorrectie?

Wat mag ik niet doen na een ooglasercorrectie?

Wanneer mag ik autorijden?

Wanneer mag ik oog make-up gebruiken?

Wanneer mag ik sporten?

Wanneer mag ik zwemmen?

Wanneer kan ik weer werken?

Heb ik na een ooglasercorrectie lenzen of een bril nodig?

Hoe lang duurt het voordat ik goed kan zien?

Blijft mijn gezichtsvermogen goed voor altijd?

Ik heb gehoord dat bijziendheid naar verloop van tijd weer terugkomt?

Als ik na de behandeling nog steeds bijziend ben, kan ik nog eens geholpen worden?


Hoe lang bestaat deze technologie?

Het vervormen van de hoornvlies om een refractie afwijking te behandelen wordt gedaan sinds het midden van de 18e eeuw. In 1949 is er gebruikt gemaakt van de oude techniek die keratophakia wordt genoemd en is gelijk aan een blijvende lens in het oog. Bij deze behandeling wordt een laagje van de hoornvlies van een donoroog weggehaalt en op de patient zijn hoornvlies gevestigt door middel van hechtingen. In 1963 werd de eerste microkeratome ontwikkelt. De eerste excimer laser is ontworpen door Stuart Searler (IBM) om bepaalde voorwerpen in een computer vast te plakken zonder gebruik van silicone. Later is deze laser getest door het Amerikaanse leger op vele materialen waarbij ook het hoornvlies.

Zover wij weten is Dr.Trokel de eerste arts die de mogelijkheid heeft bedacht deze laser te gebruiken om refractie afwijkingen te behandelen en is in 1983 begonnen testen te doen op dieren. De eerste keer dat de excimer laser is gebruikt op het menselijk oog is in April 1985 door Dr.Theo Sellers. In 1987 is de PRK behandeling voor bijziendheid een routiine behandeling geworden. In 1989 is Lasik gedaan met het flapje te hechten door Buratto. De hedendaagse lasik behandeling is voor het eerst in 1991 uitgevoerd door Guimareas.
Return to top

Hoe weet ik of ik een kandidaat ben voor een ooglasercorrectie?

De meest ideale kandidaat is ouder dat 18 jaar en heeft een goede gezondheid en een stabiel gezichtsvermogen. Een ooglasercorrectie kan uitgevoerd worden bij mensen die bijziend zijn (myopie), verziend (hypermetropie)zijn of een cylinderafwijking hebben.
Return to top

Is er een bepaalde leeftijdsbeperking waarop een ooglasercorrectie niet uitgevoerd kan worden.
Nee! Er is geen beperking voor een ooglasercorrectie wat betreft leeftijd maar u moet geen staar hebben (cataract)
Return to top

Als ik niet in aanmerking kom voor een Lasik behandeling, zijn er andere mogelijke methoden waar ik voor in aanmerking zou komen.
De Lasikbehandeling is één van de behandelmethoden in de refractie chirurgie. Indien u niet in aanmerking komt voor een Lasikbehandeling kan u geschikt zijn voor één van de andere behandelmethoden zoals Lasek of PRK. U kunt dit bespreken tijdens u gesprek met onze chirurgen.
Return to top

Ik ben verziend, kom ik in aanmerking voor een ooglasercorrectie
Ja, Verzienheid tot de sterkte +6 kan gecorrigeerd worden door middel van een Ooglasercorrectie.)
Return to top

Ik heb een cylinderafwijking (astigmatisme)kom ik in aanmerking voor een ooglasercorrectie?
Ja, het is mogelijk een cylinderafwijking te corrigeren door middel van een ooglasercorrectie.
Return to top

Ik heb een cylinderafwijking en ik ben ook verziend (myopie). Heb ik twee ooglasercorrecties nodig?
Nee, uw cylinderafwijking en uw verziendheid worden in één keer gecorrigeerd.
Return to top

Kom ik in aanmerking voor een laseroperatie als ik vroeger een hoornvliestransplantatie gehad of een radiale keratotomie behandeling heb gehad?
Wanneer u geholpen wordt door een ervaren chirurg zoals EyeSTAR chirurgen dan is het antwoord Ja. De meeste gegevens over een ooglasercorrectie na een hoornvliestransplantatie zijn positief. Met een radiale keratotomie kan een ooglasercorrectie goede resultaten geven, maar de behandeling kan complicaties geven als het “flapje” uit elkaar is gegaan tijdens de radiale keratotomie.
Return to top

Ik ben over de 40 jaar en ik heb een leesbril en ik ben verziend. Heb ik na een ooglasercorrectie een leesbril nodig?
Het automatisch focussvermogen van onze ogen vermindered hoe ouder wij worden. Doordat dit vermogen vermindered hebben wij met de tijd een leesbril nodig. Mensen die verziend zijn zien dichtbij beter door hun bril af te zetten. Na een ooglasercorrectie hebben bijziende mensen geen last om de verte goed te kunnen zien maar dichtbij kunnen ze minder goed zien. Iedereen die de 40 passeerd heeft met de tijd een leesbril nodig. De monovisie methode is een oplossing voor mensen die de 40 gepasseerd zijn en geen leesbril willen dragen.
Return to top

Wat is monovisie?
Terwijl wij ouder worden, verminderd het focus vermogen en als we de leeftijd 40 – 45 bereiken heeft bijna iedereen een leesbril nodig. Deze refractie afwijking heet presbyopie ofwel verziendheid.Met monovisie wordt het dominante oog afgesteld om de verte goed te kunnen zien, het niet dominante oog wordt afgesteld om dichtbij goed te kunnen zien. Dit kan gedaan worden door middel van lenzen of een ooglasercorrectie. Monovisie is een mix van dichtbij en veraf zien. In de begin periode hebben onze hersenen wat tijd nodig om zich aan te passen. Voordat de lasik methode wordt gedaan proberen veel mensen het uit door 2 verschillende lenzen te gebruiken. Ongeveer 75% van de patienten raken er aan gewend en besluiten de ooglasercorrectie te laten doen.
Return to top

Ik weet dat een ooglasercorrectie mijn refractie afwijking corrigeerd. Ik heb last van een lui oog, wordt deze ook tijdens de behandeling gecorrigeerd.
Jammergenoeg, is er geen definitieve oplossing voor een lui oog na de leeftijd van ongeveer 7 tot 9 jaar.
Return to top

Vergoed mijn verzekeringsmaatschapij de ooglasercorrectie ?
Ooglasercorrecties worden gezien als een cosmetische ingreep vandaar dat de meeste verzekeringsmaatschappijen deze behandeling niet vergoeden. U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.
Return to top

Wat zijn de kosten van een ooglasercorrectie? Kan ik dit betalen?
Het verschil tussen het gebruik van een bril of contactlenzen of een ooglasercorrectie te laten doen is reusachtig. Een bril veranderd u minstens eens per twee jaar en het gebruik van lenzen is ook niet echt goedkoop. Als u het gaat vergelijken heeft u de ooglasercorrectie er binnen een paar jaar uit.
Return to top

Zijn duurdere klinieken beter?
Vele mensen vragen zich af waarom de ooglasercorrectieen in Turkije veel goedkoper zijn dan in Nederland . Zelf met vliegtickets, transfers, hotelkosten en andere kosten is het in Nederland nog drie keer zo duur.

De reden dat het veel goedkoper is, is dat de levensstandaard, personeelsuitgaven, belastingen, huur, elektrisch enz. veel lager zijn dan in Nederland . Een ooglasercorrectie is niet iets waar we op kunnen bezuinigen omdat alles volgens bepaalde standaard moet lopen.

In de ooglasercorrectie markt in Turkije ligt een directe relatie tussen kwaliteit en prijs. Lasik is een behandeling met een varierende kwaliteit. Top chirurgen met veel ervaring en expertiese hebben vaak hogere prijzen wat overeenkomt met de ervaring die zij hebben. Er wordt tegenwoordig veel reclame gemaakt door klinieken en chirurgen waar u behandeld kunt worden voor hele lage prijzen . Dit komt overeen met de service en de kwaliteit die zij geven. Vele klinieken zijn trots op het aantal van hun patiënten, wij zijn trots op onze resultaten. Jammergenoeg heb je op het moment in Turkije “discount klinieken” waar de ooglasercorrectie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde mesjes die gebruikt worden tijdens de ooglasercorrectie, deze mesje mogen maar een keer gebruikt worden. Vele klinieken gebruiken deze een hele dag of soms nog langer. Wij raden u daarom aan niet alleen naar de prijs te kijken en alles goed te bespreken voordat naar Turkije komt.

Wij denken dat de oogchirurgie niet een plaats is waar u “de laagste” prijs zou kunnen krijgen. U kunt als u bril niet goed is, of als u lenzen niet goed zijn ze weggooien maar zo gaat het jammergenoeg niet na een slechte ooglasercorrectie.
Return to top

Hoe belangrijk is de chirurg?
Omdat een ooglasercorrectie een hoornvlies procedure is, is het een goede keuze een behandeling te laten doen bij een ervaren specialist zoals EyeSTAR chirurgen. De keuze van de chirurg is een kritieke beslissing. Niet iedere chirurg brengt meer dat 5 minuten door met de patient.
Return to top

Kunnen beide ogen tegelijk worden behandeld?
In bijna alle gevallen worden beide ogen in een keer behandeld. Maar als u wilt kunnen ze ook één voor één worden behandeld.
Return to top

Wat voor verdoving wordt gebruikt tijdens de behandeling?
Voor en tijdens de behandeling krijgt u verdovende druppels in uw ogen gedruppelt. Er wordt geen gebruik gemaakt van naalden of zware verdovende medicijnen.Return to top

Kan ik zien wat er gebeurd tijdens de behandeling?
U bent wel wakker maar u ziet geen details van de behandeling zelf. U ziet waarschijnlijk heel wazig en het is de bedoeling dat u naar het groene lichtje blijft kijken.
Return to top

Wat gebeurt er als ik beweeg tijdens de behandeling? Wat gebeurt er als ik niet naar het groene lichtje blijf kijken?
Er wordt gebruik gemaakt van een zeer geavanseerde “eyetracker”. Deze eyetracker zit op ons laserscherm en controleerd de beweging van het oog. Deze beveiliging zorgt ervoor dat zodra u oog beweegt de de laser automatisch stopt. Zodra het oog niet meer beweegt zorgt de chirurg ervoor dat de behandeling weer begint. Niet iedere laser heeft een eyetracker. De laser is zo geprogrammerd dat het weer begint bij waar de laser gestopt is. Vele mensen denken dat ze tijdens de behandeling hun ogen niet stil kunnen houden maar mensen die een ooglasercorrectie hebben ondergaan weten dat dat bijna niet gebeurt en het helemaal niet moelijk is de ogen stil te houden.
Return to top

Wat gebeurt er als ik knipper met mijn ogen tijdens de behandeling?
Een speculum (ooglidspreider) wordt gebruikt om uw ogen open te houden en te zorgen dat u niet kan knipperen.
Return to top

 Is een ooglasercorrectie pijnlijk?
Nee! Onze patienten voelen geen pijn tijdens de behandeling. Er wordt geen gebruik gemaakt van naalden, de verdovende druppels zorgen ervoor dat u geen pijn voelt.
Return to top

Hoe lang duurt een ooglasercorrectie?
Een ooglasercorrectie duurt ongeveer 4 to 5 minuten per oog. De laser zelf duurt enkele seconden.
Return to top

 

Worden mijn ogen dichtgedaan na de ooglasercorrectie?
Na de behandeling krijgt u een soort skibril op die u het best s'nachts op kan houden.U krijgt ook oogpadje mee deze kunt u de tweede nacht gebruiken.
Return to top

Doet het pijn na de behandeling als de verdovende druppels zijn uitgewerkt?
De meeste van onze patienten hebben geen pijn na de behandeling. Sommige hebben wat waterige ogen of het kan iets branden. Na een uur of 3-4 voelt het oog weer normaal aan.De ene patient heeft er meer last van dan de andere patient. Het beste is na de behandeling uit te rusten of gaan slapen.
Return to top

Hoe lang na de behandeling kan ik goed zien?
Het verschilt van patient en behandelmethode. Na Lasik zien sommige patienten direct goed andere patienten zien wat wazig dit komt door de verdovende druppels. De meeste patienten zien echt goed nadat ze s'nacht hebben geslapen.
Return to top

Zien mijn ogen er anders uit na een ooglasercorrectie?
Nee u ogen niet er hetzefde uit na de behandeling.
Return to top

Wat gebeurt er na de behandeling?
Na de behandelig is het het best om naar huis of naar u hotel te gaan en te slapen. U krijgt een soort skibril op die u ook snachts op moet houden. Probeer niet te lezen of naar de Televisie te kijken. Als u een paar uurtjes uitrust en slaapt merkt u gelijk het verschil als u wakker wordt. De tweede nacht hoeft u niet met de bril te gaan slapen maar kunt u de oogpadjes gebruiken die wij aan u geven.
Probeer niet in u ogen te wrijven. Voor het helen van uw ogen is het belangrijk dat u de oogdruppels gebruikt die wij u geven. Voor dames is het beter geen mascare te gebruiken voor minstens 1 week. De dag na de behandeling wordt ugevraagt voor controle te komen in onze kliniek. Bij dit onderzoek kijkt onze chirurgen naar uw gezichtsvermogen en hoe u ogen zich helen.
Return to top

Heb ik oogdruppels nodig na de ooglasercorrectie?
U krijgt verschillende oogdruppels die u moet gebruiken na de behandeling, deze druppels zorgen ervoor dat uw ogen goed helen.
Return to top

Wat mag ik niet doen na een ooglasercorrectie?
U mag één maand niet zwemmen. U mag ook niet in uw ogen wrijven voor minstens 2 weken. U mag wel douchen maar zorg ervoor dat er geen water of zeep in de ogen komt.
Return to top

Wanneer mag ik autorijden?
Het is beter niet auto te rijden direct na de behandeling. Na de eerste dag kunt u autorijden indien u er zeker van bent dat u kan zien. De meeste mensen die kunnen de volgende dag direct autorijden (lasik).
Return to top

Wanneer mag ik oog make-up gebruiken?
Het beste is om pas na een week te beginnen met oog make-up.
Return to top

Wanneer mag ik sporten?
Indien u zich goed voelt om te sporten kunt u dat doen. Contact sporten zoals voetbal, basketbal of tennis enz raaden wij aan pas na een maand uit te voeren.
Return to top

Wanneer mag ik zwemmen?
U kunt pas na een maand zwemmen.
Return to top

 

Wanneer kan ik weer werken?
Na Lasik kunnen de meeste van onze patienten genoeg zien om naar hun werk te gaan. Het helingsprocess verschilt per persoon. Het is een goed idee uw werkschema zodanig te regelen dat indien nodig uw een dag of twee uit kan rusten.
Return to top

Heb ik na een ooglasercorrectie lenzen of een bril nodig?
Het is de bedoeling dat na een ooglasercorrectie u geen bril of lenzen nodig heeft. Mensen boven de 40 jaar hebben na een bepaalde tijd een leesbril nodig. Heel zelden gebeurt het dat er sprake is van regressie.
Return to top

Hoe lang duurt het voordat ik goed kan zien?
De meeste patienten bereiken een goed gezichtsvermogen een dag na de behandeling (lasik). Direct na de behandeling ziet u net of door water kijkt. Ongeveer 4 uur na de behandeling begint u gezichtsvermogen beter te worden. Terwijl u ogen zich helen is het heel normaal als u af en toe wat minder goed ziet. Het beste gezichtsvermogen berijkt u echter na 2 tot 3 maanden vooral met patienten die een hoge dioptie hebben. Patienten die behandeld zijn voor verziendheid bereiken het eindresultaat wat later.
Return to top

 Blijft mijn gezichtsvermogen goed voor altijd?
Veel mensen vragen of het slecht zien weer terug kan komen. De eerste bijziende patient ooit geholpen met een ooglaser was in de Verenigde Staten in 1987. De patient had een gezichtsvermogen van 20/20 na de behandeling en na 10 jaar is het gezichtsvermogen van deze patient nog steeds 20/20. Hedendaags, vele oogspecialisten in de wereld zijn er zeker van dat er op langere termijn geen problemen kunnen voorkomen na een ooglasercorrectie.
Return to top

Ik heb gehoord dat bijziendheid naar verloop van tijd weer terugkomt?
Bij mensen met een hoge dioptrie waarde en geholpen zijn met de PRK methode is er sprake geweest van regressie. Met de Lasikbehandeling is het bijna niet mogelijk. Het belangrijkste is dat de ogen stabiel zijn.
Return to top

Als ik na de behandeling nog steeds bijziend ben, kan ik nog eens geholpen worden?
Het is mogelijk een herbehandeling te ondergaan als de chirurg dit nodig vind. Als de chirurg besluit een tweede behandeling te doen wordt dit 6 maanden na de eerste behandeling gedaan. Bij sommige patienten besluit onze chirurgen besluit sommige patienten in twee keer te behandelen dit wordt vrij zelden gedaan bij patienten met hoge diopter waarden. Ons herbehandeling percentage ligt heel laag, ongeveer 0,5%. In vergelijking met andere klinieken waar deze percentages op 3 tot 33% liggen is dit vrij laag.
Return to top

 

Copyright 1995 - 2005